MDT, jouw kans om van betekenis te zijn!

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). MDT is de ontdekkingsreis naar de beste versie van jezelf. Jouw persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen, maakt onze samenleving sterker. Door mee te doen aan MDT maak je maatschappelijke impact, ontwikkel je jouw eigen talenten en ontmoet je anderen.

Als je de leeftijd hebt van 12 tot 30 jaar kan je je vrijwillig inzetten voor MDT. Het is de bedoeling dat je in een periode van maximaal 6 maanden, minimaal 80 uur besteedt aan jouw MDT.

Jong Geleerd is Jong Gedaan

HOPE XXL biedt 4000 jongeren in de Liemers de kans, om mee te doen met het programma MDT. Tijdens jouw MDT-reis ga jij iets leuks doen voor jezelf. Je gaat iets proberen waarvan de uitkomst nog niet vaststaat. Je gaat jezelf beter leren kennen en je talenten ontwikkelen. Je wordt onderdeel van MDT en gaat anderen helpen, ontmoeten en ervaringen opdoen. Hoe gaaf is dat!
Je weet nooit wat je kunt als je er niet aan begint. Daarom heet het MDT-traject van HOPE-XXL “Jong Geleerd is Jong Gedaan”. Als deelnemer van dit MDT-traject ga je in een periode van 6 maanden, minimaal 80 uur, met één of meerdere projecten aan de slag. Jouw creativiteit en ideeën zijn heel hard nodig, dus dit kunnen projecten zijn die je zelf, of samen met anderen, hebt bedacht.

De MDT-reizen zijn onderverdeeld in verschillende thema’s. Er is dus altijd wel een thema dat je aanspreekt en een MDT-reis die je leuk vindt!

Politiek en Economie

Mens en Maatschappij

Gezondheid en Sport

Milieu en Natuur

Multimedia en Techniek

Bekijk de menukaart met de projecten waar je een keus uit kunt maken

Je MDT-coach

Tijdens je MDT-reis word je begeleid door je MDT-coach. Bij de start van de MDT-reis, maar ook gedurende het traject, hebben jullie regelmatig contact en werken jullie samen aan het invullen van het online MDT-projectboek. De coach helpt je bij de keuze van de MDT-projecten, legt noodzakelijke contacten en begeleidt je wanneer er vragen zijn. Ook beoordeelt de MDT-coach of je jouw MDT volgens afspraak uitvoert en tenslotte is de coach verantwoordelijk voor de uitbetaling. Aan het eind van de MDT-reis krijg je een MDT-certificaat. Handig voor op je CV!

Vergoeding

Het is mogelijk dat jij voor de uren die je gaat besteden aan je MDT-reis, een vergoeding krijgt. Of je een vergoeding krijgt en hoeveel deze zal zijn, verschilt per MDT-reis. Dit gaat altijd in overleg met je MDT-coach. Kosten die je moet maken, kunnen ook worden vergoed. Dit noemen we projectkosten. Is er geld nodig voor de uitvoering van je project? Dan kun je dit via jouw MDT-coach aanvragen. Meedoen aan MDT is vrijwillig, maar er wordt wel inzet van je verwacht.

Candea- en Liemers College: De handen ineen voor MDT!

Leon Lucas en Maarten Delen, rectoren van respectievelijk het Candea- en het Liemers College, staan in de startblokken voor het MDT-project dat op beide middelbare scholen zal plaatsvinden. Het MDT-project duurt 2 jaar en per school krijgen maar liefst 335 leerlingen de kans om deel te nemen.

HOPE XXL

In 2009 kwam een groep, bestaande uit tien (X) jongeren, tien (X) keer bij elkaar in de regio De Liemers (L) om te filosoferen over een betere wereld, een oktopische samenleving waarin iedereen zijn of haar leven als goed (cum laude, met een 8) kan waarderen. De groep en het aantal bijeenkomsten zijn door blijven groeien. Wereldwijd hebben, gedurende een periode van vijf jaar, duizenden jongeren en honderden nationale en internationale prominenten en professoren meegedacht en meegepraat over de doelstellingen van HOPE XXL. De uitkomst van deze gesprekken heeft zich vertaald in een lange termijnvisie met tachtig concrete aanbevelingen, genaamd De Liemers List. Na het aanbieden van De Liemers List aan de Verenigde Naties (VN) op 3 februari 2015 is HOPE XXL actief om de artikelen uit De Liemers List om te zetten naar daadwerkelijke acties om het geluk en welzijn bij mensen en in regio’s te verhogen.

Meer lezen

HEB JE NOG VRAGEN?

Staat het antwoord op je vragen er niet bij, neem dan contact met ons op door te mailen naar MDT@HOPE-XXL.COM, of bel naar 06-82296499
Aanmelden

IK WIL GRAAG MIJN TALENTEN ONTWIKKELEN EN VAN BETEKENIS ZIJN!